TASSOS
KALIAKATSOS

Γεννήθηκε στην Άρτα το 1976.
Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας στα εργαστήρια ζωγραφικής και φωτογραφίας. Έπειτα στο Παρίσι, στο Πανεπιστήμιο Paris8 Πλαστικών τεχνών, σύγχρονης τέχνης και νέων μέσων. Μέχρι τώρα πραγματοποίησε μια ατομική έκθεση στην Αθήνα το 2013 και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις και καλλιτεχνικά δρώμενα στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Ελβετία, Γαλλία, Βέλγιο). Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το Εξωτερικό.
Ζει και εργάζεται στην Αθήνα και το Παρίσι.
Ταξίδι μύησης
«Αυτό που θα γίνουμε δεν έχει ακόμα φανεί.»
1η Επιστολή του Ιωάννη, 3,2
Το έργο τέχνης συνιστά ένα πεδίο μέσα στο οποίο πραγματώνεται η μετάβαση από το εδώ σε ένα αβέβαιο αλλού. Είναι ένας χώρος όπου διασταυρώνονται το παρελθόν, το παρόν και ένα δυνητικό μέλλον και επιχειρείται αυτό το πολύτιμο δέσιμο που χαρακτηρίζει την επιτυχημένη μετακίνηση από τις ρίζες μας στην υιοθέτηση του νέου. Η μετατόπιση που κάνει ο καλλιτέχνης στο χρόνο και στο χώρο αποτελεί μια δύναμη απελευθερωτική μέσα στην ίδια τη μήτρα της δημιουργίας.
Έτσι, όποιος έχει πρόσβαση σ’ αυτή τη διάσταση και γνωρίζει πώς να την αξιοποιήσει, χωρίς να μένει προσκολλημένος στις καταβολές του, όπως στην άκρη ενός παρελθόντος που έχει για πάντα χαθεί, αυτός θα φτιάξει ένα πρωτότυπο έργο. Ας δεχτούμε λοιπόν τα αλλεπάλληλα «πηγαινέλα» ανάμεσα στις γλώσσες, τους πολιτισμούς, τις ιστορίες των λαών και τις εικαστικές γλώσσες, που επιτρέπουν να προκληθούν αυτά τα ρήγματα, να γίνουν αυτές οι γόνιμες μετατοπίσεις, να γεννηθούν αυτές οι νέες και τόσο ελκυστικές υβριδικές μορφές.
Δεν θα όφειλε η δημιουργία να καθιστά μια μορφή του ανοίκειου;
Είναι προφανές ότι ο ρόλος κάθε δημιουργού δεν είναι να μιμηθεί αυτό που ήδη υπάρχει αλλά να χρησιμοποιήσει με σεβασμό το παρελθόν, για να ανακαλύψει αυτό που θα μπορούσε ενδεχομένως να γίνει. Να λοιπόν ένα είδος αλλοτρίωσης τη μοναδική αρχοντιά της οποίας αλλά και τη γονιμότητά της δεν μπορούμε να αρνηθούμε. Αυτή η ανησυχητική ξενότητα που μας κατέχει είναι, θα μπορούσαμε να πούμε, η «κρυμμένη όψη της ταυτότητάς μας».
Ο δημιουργός, κουβαλώντας πάντα «στις αποσκευές του» τη δική του ιστορία, είναι υποχρεωμένος να ανακαλύψει ξανά τον εαυτό του, για να παράξει έργο. Μοιάζει με τον εξερευνητή που λέει όχι σ΄ αυτά που ήδη γνωρίζει και σ’ αυτά που του έχουν ήδη αποδειχθεί, για να μπορέσει να ξεφύγει από έναν χρόνο παγωμένο και στείρο και να ανοιχτεί στον αόριστο και ατέρμονο χρόνο της δημιουργίας. Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος ύπαρξής του.

Expositions

Η «Οδύσσεια» του Τάσου Καλιακάτσου
Το ταξίδι του Οδυσσέα είναι κατά κύριο λόγο το ταξίδι αυτογνωσίας ενός ανθρώπου που βίωσε τον πόλεμο και την εξορία. Οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει και ξεπερνά, τα πάθη στα οποία αφήνεται, αποκαλύπτουν στον άνδρα-πολεμιστή, σύμβολο της ευστροφίας και στον αναγνώστη τους, άγνωστες πτυχές του. Ο Οδυσσέας που φθάνει στην Ιθάκη και αναμετρείται με τους μνηστήρες της συζύγου του και τις νέες πολιτικές συνθήκες, που ταλανίζουν το θεσμό της βασιλείας και του κύρους του, δεν είναι ο Οδυσσέας που έφυγε για τον Τρωικό πόλεμο.
Το ταξίδι του Οδυσσέα είναι η ιστορία του ανθρώπου που γράφει τη δική του προσωπική ταυτότητα πλάι στο μύθο του ήρωα, στα ήθη και στα έθιμα που τον γαλούχησαν, μέσα στα γεγονότα της ιστορίας που τον σφράγισαν. Ο Τάσος Καλιακάτσος ζωγραφίζει, χαράζει, υφαίνει, συνθέτει ακολουθώντας το πρότυπο του μυθικού βασιλιά της Ιθάκης. Ξεκινά το ταξίδι του στον εικαστικό κόσμο κουβαλώντας ως έρμα μαζί του τ’ ακούσματα και τις εικόνες των παιδικών του χρόνων στην Άρτα. Τα μπολιάζει με τις εικόνες και τ’ ακούσματα του μοντέρνου, που ζει στη διάρκεια των σπουδών του και των εξορμήσεών του στους εκθεσιακούς χώρους της τέχνης. Ακολουθεί τους ήχους του κλαρίνου του παππού του, ενδίδει στη μαγική γοητεία του δημοτικού τραγουδιού και πλάθει τοπία αφηρημένα με πινελιές «άγριες» που έχουν τις καταβολές τους στο γερμανικό εξπρεσιονισμό και πάλλονται στους εκρηκτικούς και τους ρυθμικούς χρωματικούς τόνους του Πόλλοκ και του Καντίνσκι.
Στέκεται στις προϊστορικές τοιχογραφίες της Θήρας και σε κλασσικές αναπαραστάσεις αγγείων, σε μάρτυρες της χριστιανικής εικονογραφίας αλλά και στους «Τρεις μουσικούς του Πικάσο». Χρησιμοποιεί το μαλλί, το μολύβι, το πινέλο, το πενάκι, την τέχνη του αργαλειού, που γνώρισε στο σπίτι του, τη ζωγραφική, τη νωπογραφία, τη χαρακτική και τη γραφή, που σπούδασε. Φτιάνει με τους δικούς του αισθητικούς όρους συν-πλέκοντας διαφορετικές τεχνικές και τέχνες, παλιές και νέες φόρμες, σχήματα, λέξεις, γραμμές και κηλίδες τον δικό του «χειροπιαστό» και ζωντανό κόσμο. Έναν κόσμο ριζωμένο στα βιώματα του παρελθόντος κι ανοιχτό στα κελεύσματα του παρόντος. Δομεί πλαστικά χρησιμοποιώντας ως υπόβαθρο την πραγματική ζωή και την πραγματική τραυματική, προσωπική και συλλογική, μνήμη του εμφυλίου.
«Με την παράδοση», δηλώνει ο Καλιακάτσος, «κρατούμε αυτό που έχουμε και προσθέτουμε αυτό που δημιουργούμε…. Η ισορροπία επιτυγχάνεται όχι με αντιγραφή των παλιών τρόπων, αλλά με δραστηριοποίηση των στοιχείων εκείνων που βοηθούν στην αντιμετώπιση των νέων μορφών ζωής». Μεταλλάσσει το ταξίδι του Οδυσσέα σε μια πανανθρώπινη καταγραφή της αναζήτησης της ελευθερίας της έκφρασης που υπερβαίνει τις οποιεσδήποτε γραφικές ή πολιτικές ιδεοληψίες, σε μια νέα αισθητική συνείδηση.
Λήδα Καζαντζάκη
Ιστορικός τέχνης
2015
Magic Journey, "elsewhere" / Μαγικό ταξίδι, "αλλαχού" Gallery "7", Athens, Greece
Dipole / Δίπολα Athens Municipal Art Gallery, Athens, Greece
2014
Art Copenhagen Forum Copenhagen, Julius Thomsens Plads 1, booth012 Artspace Switzerland gallery, Copenhagen, Denmark
Images of the sea - Της θάλασσας εικόνες, Hellenic center for marine research and european program Perseus, (ASFA) Athens
2013
The Right to Freedom of Artistic Expression and Creation, 2min. videos UN special report, European Parliament, Brussels, Belgium
Anna/Dafne - Peripetien 1/2013, Projektraum M54,Basel, Switzerland
Athens Biennale 2013
Art Pile up 2013, Rheinfelden, Switzerland
1size art show, Art space Basel, Basel, Switzerland
KETHEA, donation for the support of the therapy center of dependent individuals, group exhibition at Pavlos Vrellis museum of greek history, Ioannina, Greece.
The Suspended Step of the images, Visual approaches to cinematic world of Theo Angelopoulos, Athens Concert Hall
Odyssey, Personal Exhibition municipal cultural center “Melina Mercouri”
AthensGraduating class- ‘09-‘10, Athens School of fine arts “Nikos Kessanlis” exhibition venue.
2012
Kodra 2012 – imagination Photo projection, Kodra camp, Kalamaria, Greece
Under construction - Υπό κατασκευή, Tannery, Athens
Maps1987- Voyages 2012, Technochoros Gallery, Athens
Art-a Topographies, Municipal Gallery “I.Moralis” Arta
En-Tête, Deuxième édition de la semaine des arts , 6b – Paris8, St-Denis
12 Young Visual artists VI, municipal cultural center “Melina Mercouri”, Athens
Imagination VII, Photo projection, Athens
2011
With lime and sea- Με ασβέστη και θάλασσα, “100 years from the birth of the poet Odysseas Elytis”, The house of Cyprus, Athens
Metropolitan Park as a zone of culture, Olympic Fencing Stadium, Athens
6th Biennale of Schools of Fine Arts, National Bank of Greece Cultural Foundation, Athens
APhF:11 (Athens photo festival 2011) photo projection, ASFAlab
2010
2009
2007
2006
Visual artists inspired by the theater, Athens school of Fine Arts (ASFA).
A3 Exhibition, Xylino steki, Athens school of Fine Arts (ASFA).
Why cinema now ? 50th International film festival of Thessaloniki, National Bank of Greece Cultural Foundation,Thessaloniki
A3 Exhibition, Xylino steki, Athens school of Fine Arts.
29 Students of Photography, photo projection, Bios - Athens
October, International month of photo, photography-lab, ASFA
2005
1st international Ex-Libris triennale of Lefkas, Municipal Cultural center of Lefkas island, Greece